Liczba postów: 269
Liczba wątków: 11
Jak powszechnie wiadomo Knopfler brał udział w nagrywaniu dość popularnej płyty Stinga "..Nothing Like The Sun". Czy ktoś może orientuje się w których piosenkach rozbrzmiewa dżwięk jego gitary? Mnie się tylko wydaje, ale nie jestem na 100% pewien.
Liczba postów: 234
Liczba wątków: 16
Tak, Mark na pewno zagrał na tej płycie. Konkretnie w jednym utworze - "They Dance Alone (Cueca Solo)", na gitarze klasycznej. Było to podziękowanie Marka za udział Stinga w utworze "Money For Nothing" dwa lata wcześniej.
Nie gram z nut, gram z serca
Liczba postów: 786
Liczba wątków: 22
oj nie było za co dziękować, do dzisiaj za odśpiewanie 4 słów Sting bierze 50% tantiemów za MFN - a tak na marginesie, to czy wiecie, że Sting te 4 słowa śpiewa do melodii "Don't Stand So Close to Me" - The Police?
Liczba postów: 269
Liczba wątków: 11
aaadam napisał(a):oj nie było za co dziękować, do dzisiaj za odśpiewanie 4 słów Sting bierze 50% tantiemów za MFN - a tak na marginesie, to czy wiecie, że Sting te 4 słowa śpiewa do melodii "Don't Stand So Close to Me" - The Police?
fakt. Nie wyobrażam sobie, żeby Knopfler w taki sposób ubogacał się na czyjejś piosence. Równie dobrze Fletcher mógł "powyć" w MFN, na koncertach nikomu chyba to nie przeszkadzało...
Liczba postów: 1,608
Liczba wątków: 172
Z tego co pamiętam, to Sting nie robił problemu, tylko jego menago.
Liczba postów: 1,324
Liczba wątków: 25
Witam
Dla jasności, manager Stinga zażądał sporych tantiemów z całej płyty "BiA", skończyło się na podziale 50/50 z tantiemów z singla MFN (co okazało się naprawdę sporą sumką potem)-tak to mniej więcej jest napisane w książce o DS. Mnie najbardziej irytuje fakt, że na każdej płycie gdzie pojawia się MFN jest informacja, że napisane przez MK i Stinga. A gdzie tu Sting coś napisał? Przecież nawet te słowa I want my MTV nie są jego prawda?
A long time ago came a man on a track...
Liczba postów: 9,591
Liczba wątków: 318
Tak rzeczywiśccie jest to trochę irytujace. Bo to wygląda trochę tak jakby "Money For Nothing" było rozpisane na duet. Przynajmniej za każdym razem tak wynika z opisu MFN. Ale chyba już się przyzwyczaiłem
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Liczba postów: 234
Liczba wątków: 16
No, ale najwidoczniej nie wpłynęło to źle na stosunki Mark - Sting, skoro ten pierwszy zagrał na płycie gościnnie. Chyba, że kryją się pod tym jakieś zobowiązania kontraktowo-pieniężno-prawne
. Albo Mark nie mógł się wypłacić i Sting zażądał by zagrał, bo chce mieć na płycie najlepszego gitarzystę na świecie.
Szczerze to nie wiem, na jakich zasadach Mark zagrał na płycie Stinga.
Nie gram z nut, gram z serca
pablosan napisał(a):Witam
Dla jasności, manager Stinga zażądał sporych tantiemów z całej płyty "BiA", skończyło się na podziale 50/50 z tantiemów z singla MFN (co okazało się naprawdę sporą sumką potem)-tak to mniej więcej jest napisane w książce o DS. Mnie najbardziej irytuje fakt, że na każdej płycie gdzie pojawia się MFN jest informacja, że napisane przez MK i Stinga. A gdzie tu Sting coś napisał? Przecież nawet te słowa I want my MTV nie są jego prawda?
Pablosan, czytaj ze zrozumieniem. Powyżej - w mojej wypowiedzi - masz odpowiedź. Nie chodzi tu o sam udział Stinga w nagraniu. Nie chodzi też o słowa, które śpiewał bo wymyślił je Mark. Problemem jest melodia, do której śpiewa!
Liczba postów: 9,591
Liczba wątków: 318
21.07.2010, 09:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.07.2010, 11:06 przez Robson.)
Ale przęcietny sluchacz nie musi tego wiedzieć a skoro tak to przy MFN powinna być informacja: do melodii "Don't Stand So Close to Me" Skoro tak kurczowo i za każdym razem trzymają się opisu przy tym nagraniu że i Sting maczał w tym palce to konsekwentni być powinni bardziej
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
To już by było kompletne przegięcie, bo już stan obecny budzi dużo wątpliwości.
A z drugiej strony fajnie być takim Stingiem: człowiek sobie leży na plaży, a tu idzie sobie Knopfler i mówi:
- O Sting, słuchaj nagrywam nową płytę i pasuje mi żeby jaja zrobić z MTV, może wpadniesz na chwilę?
- Ok, po plaży mam trochę czasu przed kolacją to wpadnę z browarem i ponabijamy się z MTV razem.
No i wpadł na chwilę, za co mu zapłacili ...... pewnie z kilka milionów.